понеделник, 1 април 2019 г.

Пиле в сладко-кисел сос

Представям ви една изключително бърза и лесна рецепта за приготвяне на пиле в сладко-кисел сос. Ястието става буквално за 20 минути и е изключително вкусно. В повечето рецепти се ползват пилешки гърди. За мен обаче те стават прекалено сухи впоследствие и затова винаги залагам на месо от пилешко бутче (долната част). Определено е по-вкусно с него и остава сочно след термичната обработка. По-принцип пропорцията за соса оцет/захар е 1:1, но хубавото на този сос е, че по време на готвене може постоянно да се коригира спрямо вашия вкус съответно, като добавите повече захар или оцет. Количеството също може да е различно от посоченото, това е примерна рецепта за една порция



Необходими продукти

  • пилешко месо 300 гр
  • 1 ск чесън
  • 3 с.л. оризов (ябълков) оцет
  • 3 с.л. захар
  • 1 ч.л. доматено пюре 
  • 1 ч.л. нишесте
  • мащерка
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин
  • сок от лимон

Начин на приготвяне


На първо място се приготвя пилето, което се реже на едри парчета и се овкусява със соев сос, сок от лимон, мащерка, черен пипер и сол. Навсякъде съветват то да престои в хладилник за 1 час, но съм правил опити и не намирам разлика дали ще стои час или 5 минути в марината- вкусът му е все същия.
И така, месото се пържи в нагорещен тиган със зехтин (олио) за 10 минути, докато късчетата добият приятна златиста коричка. На този етап от готвенето, се слага скилидката чесън, разполовена на две. След готовността на месото тя се премахва и реално я ползваме само, за да го овкуси леко



Изпърженото месо се слага в чиния настрани в очакване на сладко-киселия сос. Той също се прави елементарно и изисква време от около 7-8 до 10 минути. Захарта и оцета, се слагат отново в тиган на среден огън


Когато захарта се разтвори, се добавя доматеното пюре (може и кетчуп). Както написах по-горе киселинността и сладостта може да се коригират по време на готвенето, спрямо вашите предпочитания.
Аз винаги слагам отделните компоненти на око и след това донапасвам вкуса.
След, като се разтвори и кипне добре сместа, се добавя и нишестето. То може да бъде разтворено във вода, но лично аз го сипвам направо и след бързо разбъркване не ми се получават бучки, така че вие преценете как ще процедирате. Когато сосът се сгъсти, слагаме изпърженото пиле в него и го объркваме хубаво за много кратко



Уверявам ви, че това пиле в сладко-кисел сос е адски вкусно. Както видяхте е и много лесно за приготвяне. Пробвайте го и не забравяйте да посетите моята страница във Facebook TУК





Няма коментари:

Публикуване на коментар