понеделник, 18 март 2019 г.

Свинска кавърма "Гнездо"

Представям ви една изключително лесна и много вкусна кавърма, която правя често. Предпочитам да я приготвям с джолан, но на практика става с почти всякакво свинско месо. Понеже готвя обикновено за три порции, ползвам два горни джолана (без кожа), които са горе-долу около 1 кг чисто месо, без кокала


Необходими продукти

  • свински джолан 1 кг
  • 3 глави кромид лук
  • 1 морков
  • 5-6 гъби печурки
  • 3 яйца
  • пармезан
  • 50 мл червено вино
  • сол
  • мащерка
  • черен пипер
  • лют пипер
  • магданоз
  • кориандър (млян)
  • розмарин
  • зехтин
Начин на приготвяне

Месото се реже на парчета с приблизителен размер 3х3 см, които се запържват в зехтин, в подходящ дълбок тиган(уок). След, като месото побелее, се сипва виното, а като се изпари алкохола, се добавят лука (нарязан на полумесеци), наситнения морков и печурките (цели). Слагат се и подправките на вкус, единствено без солта. Тя се добавя след около 30 мин, когато месото е почти готово. Това се прави, за да стане по-крехко, защото, ако сложим сол в началото, тя може да го стегне и да остане по-жилаво. Добавя се малко вода и се оставя да се задушава под капак на среден огън. Обикновено кавърмата става готова за около 40 минути. Ястието се маха от котлона и се чукват 3 яйца отгоре. Кавърмата отново се захлупва с капака за около 5 минути, за да се сготвят яйцата. Целта е жълтъкът им да остане рохък. 



При сервиране "гнездата" се вадят внимателно с подходяща шпатула. Поднасят се, поръсени обилно с настърган пармезан и наситнен магданоз. Наздраве и не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК



Няма коментари:

Публикуване на коментар