Представям ви една изключително лесна и много вкусна кавърма, която правя често. Предпочитам да я приготвям с джолан, но на практика става с почти всякакво свинско месо. Понеже готвя обикновено за три порции, ползвам два горни джолана (без кожа), които са горе-долу около 1 кг чисто месо, без кокала
Необходими продукти
- свински джолан 1 кг
- 3 глави кромид лук
- 1 морков
- 5-6 гъби печурки
- 3 яйца
- пармезан
- 50 мл червено вино
- сол
- мащерка
- черен пипер
- лют пипер
- магданоз
- кориандър (млян)
- розмарин
- зехтин
Начин на приготвяне
Месото се реже на парчета с приблизителен размер 3х3 см, които се запържват в зехтин, в подходящ дълбок тиган(уок). След, като месото побелее, се сипва виното, а като се изпари алкохола, се добавят лука (нарязан на полумесеци), наситнения морков и печурките (цели). Слагат се и подправките на вкус, единствено без солта. Тя се добавя след около 30 мин, когато месото е почти готово. Това се прави, за да стане по-крехко, защото, ако сложим сол в началото, тя може да го стегне и да остане по-жилаво. Добавя се малко вода и се оставя да се задушава под капак на среден огън. Обикновено кавърмата става готова за около 40 минути. Ястието се маха от котлона и се чукват 3 яйца отгоре. Кавърмата отново се захлупва с капака за около 5 минути, за да се сготвят яйцата. Целта е жълтъкът им да остане рохък.
При сервиране "гнездата" се вадят внимателно с подходяща шпатула. Поднасят се, поръсени обилно с настърган пармезан и наситнен магданоз. Наздраве и не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар