четвъртък, 20 декември 2018 г.

Домашна саздърма




Може да се приготви само от свинско, телешко или комбинация от двете меса. От свинско е подходящо да вземе джолан, а от телешко ребра, понеже в тях има мазнини и естествен желатин, който дава спойка и след изстиване саздърмата има еднородна структура и не се разпада. Итака...

Месото се реже на парчета, които заедно с кокала се варят 1,30ч в херметическа тенджера. Подправките, които се слагат вътре са 20гр сол, 1 даф.лист, 3 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер. След това варене месото се вади и се слага в дълбок тиган(уок) с част от соса. На среден огън се готви още 30 мин, като се разбърква често. През това време консистенцията се сгъстява леко. След това, се взима пластмасова бутилка от 1.5 л. Пълни се с месото плътно и се добавя част от соса да уплътни напълно. Оставя се да изстине, после в хладилника да стегне за една нощ и е готово. Получава се доста е вкусно, без химия, с която е пълна купешката. Трайност не мога да кажа, понеже са изяжда за 1 ден. Но предполагам няколко дни максимум седмица.







Няма коментари:

Публикуване на коментар