вторник, 1 януари 2019 г.

Пуешки бутчета в гювеч

Пуешкото е едно най-диетичните меса и неслучайно се препоръчва от педиатрите за захранване с него на бебета. Хубаво е, че дори купешките пуйки са добри за консумация - не са пълни с антибиотици, подобно на пилетата по магазините. Разбира се, най-добрият вариант е да си сготвим домашно животно, какъвто е моя случай.

Всеки знае, че пуешкото е сухо месо и много удачно е да се сготви в гювеч, защото в него се задушава перфектно и става крехко и сочно. Моята рецепта е проста и може да се направи и от начинаещи кулинари.

Продукти:

  • 4 пуешки бутчета
  • 1 кг картофи
  • 4 моркова
  • 3 глави лук
  • 7-8 гъбки
  • 1 скилидка чесън
  •  2 суп. л. горчица
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • мащерка
  • розмарин
  • 1суп. л. соев сос
  • зехтин
В гювеча се слагат цели или на едро нарязани зеленчуци - картофите, морковите, гъбите, лука и чесъна. Добавят се подправките на вкус и отгоре се редят бутчетата.



Гювечът се запечатва с рядко тесто, за да се задуши ястието добре. Слага се в студена фурна, понеже ако е загрята, може да се пукне глинения съд. Пече се на 180 градуса 2,5 часа. После се маха капака и се запича за още 30 мин. на вентилатор.





Няма коментари:

Публикуване на коментар