Пъдпъдъкът не случайно е наричан още царското мезе, защото е прекрасна вкусна хапка. Когато за пръв път трябваше да готвя тази малка птица, се сетих за комбинацията й с патладжан в едно блюдо. Бях чувал, че така става изключително вкусно. Какво пък толкова вкусно ще се получи? Е, след като го опитах разбрах, че не е лъжа. Патладжанът задушава месото и то става крехко, а и му придава уникален вкус.
- 4 пъдпъдъка
- 2 патладжана
- лук
- морков
- 2-3 печурки
- бекон
- магданоз
- черен пипер
- червен пипер
- сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
На първо място патладжаните се разрязват на половина по дължина и се поръсват обилно със сол, за да им излезе горчивината. Така се оставят за около 30 мин. В това време пъдпъдъците се измиват хубаво и се запържват за кратко, от всички страни, в зехтин. След което се вадят и се оставят на страна да починат. Когато патладжаните са готови, се измиват хубаво и се издълбават внимателно с нож. Целта е да се получи "легло", в което после ще се постави птицата.
Вътрешността на зеленчука се реже на ситно, заедно с лука, моркова, печурките и вътрешностите на пъдпъдъците, ако имаме такива. Всичко това се запържва в зехтин за около 15-20 мин. на среден огън. Добавят се сол, магданоз, черен и червен пипер на вкус. На практика това е плънката за птиците.
Взима се подходяща тава, която се намазнява добре със зехтин. Може да се сложи хартия за печене, но става и без нея. Патладжаните се редят, като първо в тях се слага малко от пълнежа. После се поставя пъдпъдъка, напълнен добре с плънка и завит в бекон.
В тавата се долива 100 мл вода и се затваря с алуминиево фолио. Пече се на 220 градуса за около 40 мин., след което се маха фолиото и се запича за 10-15 мин. на вентилатор.
Ако някога ви попаднат пъдпъдъци, обезателно пробвайте тази рецепта! И не забравяйте да посетите страницата ми във Facebook тук
Няма коментари:
Публикуване на коментар