Необходими продукти:
- червена леща 500 гр
- 3-4 картофа
- 1 морков
- 1 глава лук
- джоджен - сух
- черен пипер
- червен пипер
- лют пипер
- доматено пюре
- лимон
- краве масло
- сол
- зехтин
Лещата се измива много добре. Моркова, лука и картофите се режат на дребно.
В подходяща тенджера се запържват за кратко в зехтин моркова и лука, след което се добавят картофите, лещата и вода.
Мерджемекът се готви около 20-25 мин, за да се сварят картофите. След това се добавя доматено пюре (около 2 суп. лъжици), както и подправките на вкус - червен и черен пипер, джоджен и сол. След около 10 мин. мерджемека се пасира.
В тиган се разтапя маслото и него се запържва червен и лют пипер. С полученото "сосче" и резен лимон се сервира мерджемека.
Няма коментари:
Публикуване на коментар