неделя, 6 януари 2019 г.

Мерджемек

Това е може най-популярната турска крем супа. Прави се от червена или жълта леща, които отглеждат съседите ни. Характерно за нея е, че много бързо се сготвя, буквално за 15 мин. Хубаво е, че вече такава леща се намира и в нашите магазини. Ето класическата рецепта за мерджемек, който е много вкусен.




Необходими продукти:


  • червена леща 500 гр
  • 3-4 картофа
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • джоджен - сух
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лют пипер
  • доматено пюре
  • лимон
  • краве масло
  • сол
  • зехтин
Начин на приготвяне




Лещата се измива много добре. Моркова, лука и картофите се режат на дребно.

В подходяща тенджера се запържват за кратко в зехтин моркова и лука, след което се добавят картофите, лещата и вода.



Мерджемекът се готви около 20-25 мин, за да се сварят картофите. След това се добавя доматено пюре (около 2 суп. лъжици), както и подправките на вкус - червен и черен пипер, джоджен и сол. След около 10 мин. мерджемека се пасира.


В тиган се разтапя маслото и него се запържва червен и лют пипер. С полученото "сосче" и резен лимон се сервира мерджемека.






Няма коментари:

Публикуване на коментар