Според мен най-вкусната яхния е от заек. Месото му е деликатес и приготвено, както трябва става и крехко. Е, важно е да се уточни, че става въпрос за домашен заек. Ако е дивеч, трябва да се вари малко по-дълго време. Аз лично не бих го киснал предварително във вода и оцет за денонощие, както някъде се препоръчва. За моята яхния по шопски имах на разположение целия заек без крачетата и част от бялото месо по гърба, което отделих за захранването на едно сладко бебче. А животното ми го осигури един приятел от пловдивско село - домашно и качествено месце.
Необходими продукти:
- заек около 1 кг
- 2-3 картофа
- 5-6 печурки
- 2 глави лук
- морков
- червена чушка
- скилидка чесън
- доматено пюре
- целина (листа)
- магданоз
- 100 мл червено вино
- брашно
- черен пипер
- червен пипер
- лют пипер
- чубрица
- дафинов лист
- сол
- зехтин
Начин на приготвяне
На първо място се сварява заешкото месо в тенджера под налягане за 40 мин. В това време подготвяме зеленчуците.
Когато заека е готов, месото се сваля от кокалите. В яхнията не бива да има от тях, поне аз така я предпочитам
В подходяща тенджера, се запържват лука, гъбите, моркова и чесъна
След това към тях се добавя виното и се оставя да поври малко, докато алкохола се изпари
Следва да се сложи месото с подправките на вкус - черен, червен и лют пипер, чубрица, дафинов лист, целина и сол. Запържва се така за около 5-10 мин.
Накрая се сипва бульона, в който първоначално се е сварил заека и доматено пюре около 1 суп. лъжица. Така се оставя на тих огън за още около 30-40 мин. За да се сгъсти яхнията, се добавя разтворено във вода бяло брашно. Сервира се с наситнен магданоз.
Наздраве! И не забравяйте да посетите моята страница във Facebook тук
Няма коментари:
Публикуване на коментар