вторник, 8 януари 2019 г.

Шопска заешка яхния

Според мен най-вкусната яхния е от заек. Месото му е деликатес и приготвено, както трябва става и крехко. Е, важно е да се уточни, че става въпрос за домашен заек. Ако е дивеч, трябва да се вари малко по-дълго време. Аз лично не бих го киснал предварително във вода и оцет за денонощие, както някъде се препоръчва. За моята яхния по шопски имах на разположение целия заек без крачетата и част от бялото месо по гърба, което отделих за захранването на едно сладко бебче. А животното ми го осигури един приятел от пловдивско село - домашно и качествено месце. 


Необходими продукти:

  • заек около 1 кг
  • 2-3 картофа
  • 5-6 печурки
  • 2 глави лук
  • морков
  • червена чушка
  • скилидка чесън
  • доматено пюре
  • целина (листа)
  • магданоз
  • 100 мл червено вино
  • брашно
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лют пипер
  • чубрица
  • дафинов лист
  • сол
  • зехтин
Начин на приготвяне

На първо място се сварява заешкото месо в тенджера под налягане за 40 мин. В това време подготвяме зеленчуците.

  

Когато заека е готов, месото се сваля от кокалите. В яхнията не бива да има от тях, поне аз така я предпочитам


В подходяща тенджера, се запържват лука, гъбите, моркова и чесъна

 

След това към тях се добавя виното и се оставя да поври малко, докато алкохола се изпари


Следва да се сложи месото с подправките на вкус - черен, червен и лют пипер, чубрица, дафинов лист, целина и сол. Запържва се така за около 5-10 мин.


Накрая се сипва бульона, в който първоначално се е сварил заека и доматено пюре около 1 суп. лъжица. Така се оставя на тих огън за още около 30-40 мин. За да се сгъсти яхнията, се добавя разтворено във вода бяло брашно. Сервира се с наситнен магданоз.


Наздраве! И не забравяйте да посетите моята страница във Facebook тук





Няма коментари:

Публикуване на коментар