сряда, 23 януари 2019 г.

Паста Carbonara (оригинална рецепта)


Пастата Карбонара ми е любима и помня вкуса й от дете, когато бях на гости на италианец, живеещ в България. Много от нас българите, когато чуят за Карбонара си представят спагети със сметана и шунка. Не знам кой е въвел този вариант, но той е далече от истината и от вкуса на тази великолепна паста.
Произходът й е от областта Лацио, около Рим. Била е предпочитана рецепта от овчарите в областта, които я приготвяли в полеви условия. В буквален превод значи "Паста по въглищарски", защото в нея се слага толкова много черен пипер все едно е правена в мина. По традиция се приготвя с гуанчале (пушени свински бузи), но обикновено се ползва бекон. Друга важна съставка е Пекорино Романо (овче сирене), но в краен случай може да се замени с Пармезан (краве сирене), въпреки че италианците не го препоръчват. Правил съм и с двете сирена и не намирам съществена разлика във вкуса. И на трето място - яйце. Както виждате никъде не се споменава сметана.




Необходими продукти

  • 100 гр паста
  • 100 гр гуанчале (бекон)
  • 50 гр настъргано Пекорино Романо (Пармезан)
  • 1 яйце
  • черен пипер
  • зехтин
Начин на приготвяне

По правило за Карбонара се взима купешка (твърда) паста, понеже ако се ползва прясна, има риск да се пресготви и да не е "ал денте". Лично аз обаче я правя с прясна паста и вместо 5-6 минути варя спагетите само 3 минути и се случват нещата, както трябва. 



И така, първо се сварява пастата и се оставя да се прецеди. В това време в тиган, се запържва бекона, като се поръсва обилно с черен пипер. Тук пожелание може да се добави наситнена скилидка чесън и лют пипер. Пърженето е съвсем за кратко, докато месото придобие лек приятен загар. Следва да се добави пастата и всичко се разбърква енергично за 10-15 секунди. 
И сега идва тънкия момент в готвенето. След като сме разбъркали спагетите, ги слагаме в студен съд (тенджера) и изсипваме в нея едно разбито яйце в 50гр Пекорино Романо (може да се добави и малко вода в сместа). 


Разбърква се хубаво и тенджерата се затваря за 2-3 минути, за да се сготви яйцето от топлината на пастата. Така се запазва леко течна консистенция. Ако яйцето и сиренето се добавят в горещ тиган, пастата става суха и няма сочност.

Сервира се с настъргано Пекорино Романо и пожелание магданоз. Може да се декорира с рохко яйце и хрупкав бекон. Наздраве и не забравяйте да посетите моята страница във Фейсбук Как Сладко Хапвам






Няма коментари:

Публикуване на коментар