понеделник, 14 януари 2019 г.

Селска пуешка чорба

Тази чорба е уникално вкусна и подходяща за студените месеци. Най-добре се получава от пуешки фенер, но в краен случай може да се ползват бутчета или гърди. Ако се ползва фенера, не е нужно към чорбата да се добавя олио или зехтин, защото в него има достатъчно мазнина. При положение, че разполагаме само с бяло месо или крачета, тогава може да се ползва малко зехтин.

Необходими продукти

  • пуешки фенер
  • 4-5 картофа
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • червена чушка
  • праз лук
  •  50-100гр ориз
  • 1 яйце
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лют пипер
  • сол
  • чубрица
 Начин на приготвяне

Фенерът се слага в херметическа тенджера и се вари около 1 час. Поне аз така процедирах, понеже моята пуйка беше домашна. Ако е купешка, се сварява добре и за 40 мин.


В това време се подготвят зеленчуците


Когато фенера е сварен, месото се сваля от костите. Лично аз предпочитам да изхвърля кожата, защото ми  се струва прекалено мазна, но ако прецените, я оставете. Бульонът се прецежда и се слага наново в тенджера, заедно със зеленчуците и пуешкото месце. Добавя се вода, ако е нужна. Слагат се и подправките на вкус - чубрица, червен и черен пипер и сол. Ако обичате пикантно, се добавя и лют пипер. 


 След 15 мин. се добавя ориза и яйцето на струя през цедка, за да се пресече 


След още около 15 мин. селската пуешка чорба е готова. Няма такава вкусотия. Наздраве и не забравяйте да посетите моята страница във Фейсбук тук


Няма коментари:

Публикуване на коментар