събота, 30 март 2019 г.

Пиле по императорски

Малко са българите, които не обичат китайска кухня макар, че у нас тя е побългарена и леко не съответства с ястията, които се приготвят в азиатската държава. Но това е друга тема на разговор. Наред с това хигиената в китайските ресторанти у нас е меко казано на много ниско ниво и ако влезете в кухнята, ще се отвратите в какви условия се приготвя храната. Затова ви съветвам да си я правите сами. Не е никак трудно и се получава отлично. Днес ще ви представя едно любимо ястие - Пиле по императорски


Необходими продукти

  • пилешко месо
  • 1 тиквичка
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 50 гр кашу
  • джинджифил (корен)
  • соев сос
  • нишесте
  • лют пипер
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин
Начин на приготвяне

Обикновено това ястие се с приготвя с пилешки гърди, но не пречи да се ползва и обезкостено месо от бутчета. Класика е по китайските ресторанти да се набляга на зеленчуците, като се икономисва от месото по разбираеми причини. В домашни условия без проблем може да направим точно обратното. Лично аз ползвам около 700-800 гр до 1 кг месо за 4 порции. Първата стъпка е да нарежем пилешкото на парчета с големина приблизително 3х6 см и да го овкусим със соев сос и настъргания на ренде джинджифил


Следва да се подготвят зеленчуците. Тиквичката и лука се режат на полумесеци, а чушките и моркова - на продълговати ромбове


Време е да започне същинското готвене. Пилето се слага в загрят уок със зехтин, като след известно време се добавя още малко соев сос, за да хване месото по-добра коричка. Бърка се често, за да стане перфектно от всички страни


В същото време, се запържва кашуто на съседния котлон в компания на лютия пипер. Огънят трябва да е среден, защото ядките прегарят много бързо


След като са готови, месото и кашуто, се вадят и се оставят да починат на страни за малко, докато сготвим зеленчуците. Те се слагат отново в същия уок, подправени с черен пипер, сол и разбира се, в зехтин. Разбъркват се добре почти непрестанно. Тънкостта е да не ги пресготвим. Трябва да останат леко хрупкави


Накрая се добавят месото и кашуто. Слага се и нишестето, и съвсем малко вода, за да може да се получи апетитна глазура


След 1-2 минути ястието е готово. Поднася се топло. Добър апетит и не забравяте да посетите страницата ми във Facebook ТУК







Няма коментари:

Публикуване на коментар