понеделник, 4 март 2019 г.

Панирана щука

Щуката е един от най-свирепите хищници по нашите вътрешни водоеми. Има много вкусно и нежно бяло месо. Хайверът й също е ядлив. Два са вариантите за приготвяне - изпечена на фурна и пържена. Обикновено я приготвям по втория начин. Лесен е и се получава вкусно. 




Необходими продукти

  • щука
  • белтък от яйце
  • сол
  • черен пипер


Начин на приготвяне

Първото и най-важно нещо е да се сдобием с тази риба. Много рядко по магазините се среща да се продава щука, понеже у нас не се отглежда във ферми с цел продажба за масова консумация. Обикновено, ако я има някъде, е от бракониерски улов. Затова трябва или да си я хванем или някой познат риболовец да ни снабди с този ценен улов.
Почистването на рибата не е трудно. Махат се люспите и се премахват вътрешностите. По дължина на гръбнака има голям кръвоносен съд, който задължително трябва да се отстрани  добре. Реже са на шайби с ширина около 3-4 см. Много важен момент е осоляването. 1 час преди пържене се осолява, защото солта прониква в месото много по-бавно при тази риба. Поръсва се и с черен пипер


Пържи се само с овалване в белтък. Без брашно или галета - само в разбити белтъци от 2-3 яйца. Тази панировка е подходяща и за бяла риба


За мазнина може да се ползва свинска мас или олио. Пържи се до златисто. Сервира се с подходяща гарнитура. Наздраве! Не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК







Няма коментари:

Публикуване на коментар