Представям ви една интересна рецепта за малко по-нестандартни кюфтенца, които не се приготвят нито от месо, нито от зеленчук. Стават обаче доста вкусни. Основният герой е рибният хайвер. Важно е да се знае, че на повече сладководни и морски риби у нас хайверът е ядлив и е подходящ за целта. Запомнете обаче едно нещо - никога не яжте хайвер от бяла мряна. Природата се е погрижила да запази поколението на тази риба, като е създала нейният хайвер да е токсичен, за да не предизвиква интерес у другите риби. Не може човек да умре от него, но се получава доста неприятно стомашно разстройство.
В моя случай хайвера е от една от най-вкусните сладководни риби - костурът. Много добри вкусови качества има и хайвера на шарана, каракудата и щуката.
Необходими продукти
- хайвер
- бяло брашно
- хлебни трохи (галета)
- лук
- сол
- черен пипер
- магданоз
Начин на приготвяне
На първо място се подготвя хайвера. Маха се ципата му и се слага във фина цедка да се промие с вода. Добре е и да се отцеди хубаво
След това, се добавя брашното и трохите. Няма точна пропорция. Правя го на око. Целта е да се получи хомогенна смес. Вместо трохи може да се ползва галета, но с хляб на мен по ми харесва вкуса. Слага се още наситнен лук, магданоз, сол и черен пипер на вкус. Препоръчително е каймата от хайвер да постои в хладилник, за да стегне и да се оформят в последствие по-добре кюфтенцата
Пържат се до златисто. Пробвайте, вкусът им е много добър и ще се изненадате какъв деликатес са. Не забравяйте да посетите и страницата ми във Facebook ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар