Представям ви още една от оригиналните италиански рецепти, произлизаща от средата на 20 век. За пръв път добива популярност в региона Кампания, чиято столица е Неапол. По традиция соса се сервира със спагети, но някой готвачи вместо тях ползват пене, букатини или лингуини. Основните съставки са домати, каперси, маслини, чесън и аншоа, която в някои региони на Италия се замества с риба тон. Сицилианският вариант от Палермо пък включва и стафиди.
Необходими продукти
- 100 гр спагети
- 2-3 домата
- 3-4 маслини
- 20 гр каперси (консервирани)
- аншоа (няколко филенца)
- 2-3 ск чесън
- лют пипер
- сол
- риган
- магданоз
- зехтин
Начин на приготвяне
Както обикновено, се започва със соса. На слаб огън в зехтин се запържват за около минута скилидките чесън (цели), лютия пипер и филетата аншоа. Следва към тях да се добавят доматите (минати на ситно ренде), маслините и каперсите. Сосът се подправя с риган и съвсем малко сол, понеже аншоата, каперсите и маслините са солени. Всичко това се оставя да се готви за 10-12 минути. При нужда може да се долее малко вода.
В това време сваряваме спагетите ал денте. Когато соса е готов, целите скилидки чесън се вадят и в него се изсипват отцедените спагети, които се разбъркват хубаво, за да се овкусят добре. Ястието се сервира с поръсен наситнен магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар