петък, 1 февруари 2019 г.

Паста Frutti di Mare

  Frutti di Mare в буквален превод значи Морски дарове. Едно уникално вкусно ястие, което често приготвям. Моят вариант е с прясна паста, но може да се ползва и купешка. Боядисал съм талиателите в зелено с помощта на сок от спанак. Така имитират цвят на водорасли. Варианти на приготвяне има доста, представям ви моя.

Frutti di Mare 


Необходими продукти
  • паста 100 гр
  • скариди
  • миди 
  • калмар (пипала или колелца от тубите)
  • лют пипер
  • 1 домат
  • 1 ск чесън
  • 100 мл бяло вино 
  • магданоз
  • сол
  • зехтин

Начин на приготвяне

Първо се подготвя соса, защото направата му отнема повече време, отколкото на самата паста. В подходящ тиган на среден огън в зехтин се запържва наситнения чесън и лютия пипер за около минута. След това се добавя виното и мидите. Нужно е алкохола да се изпари и мекотелите да се отворят. Тогава чак се слага калмара, настъргания на ренде домат и сол на вкус. Последни се прибавят скаридите, понеже на тях са им нужни 1-2 минути. При готовност, сосът се маха от котлона.


Ако пастата е прясна се вари 5 минути, за да е ал денте. Ако е купешка - спрямо дебелината й, но средно около 10 минути. Никак не е хубаво да се преварява.



Сварената паста се оставя да се прецеди, а в това време слагаме соса отново на котлона да се загрее леко. Към него прибавяме талиателите и объркваме всичко добре за около 30 секунди. Ястието се сервира по желание с поръсен пресен магданоз.
Добър апетит! И не забравяйте да посетите моята страница във Facebook тук


Няма коментари:

Публикуване на коментар