понеделник, 18 февруари 2019 г.

Котлет по киевски

 Това е много популярно ястие в Украйна, Русия и повечето бивши съветски републики. Самият котлет се приготвя от пилешки гърди и по оригиналната рецепта е с кокала от крилцето. За пръв път гозбата става популярна в края на 19 век, когато готвач от ресторант в Киев сервира панирано пилешко руло с кост и оттам идва името - котлет по киевски, подобно на свинския котлет, който има също кост. В моя случай няма кост, понеже от една гърда правя два котлета и няма как всеки от тях да има кокал. Въпрос на предпочитание. Относно вкуса е без значение дали ще има кост или не. Ястието е много вкусно и запазва крехко и сочно, иначе сухото пилешко месо.


Необходими продукти

  • 2 пилешки гърди
  • 100 гр краве масло
  • копър
  • 1 ск чесън
  • черен пипер
  • сол
  За панировката
  • 50 гр брашно
  • 2 айца
  • 5-6 филии бял хляб (без кората) на трохи

Начин на приготвяне

Не бих казал, че е просто ястие, но в никакъв случай не е и сложно. Конкретната рецепта е за две порции. Първата стъпка е в маслото да се сложи наситнения копър и скилидката чесън, която също е нарязана на ситно. Всичко това се разбива хубаво до получаване на хомогенна смес...


...след, което маслото се оформя подобно на пръчка с помощта на фолио и са слага във фризера за 10 минути, за да замръзне


   Пилешката гърда се разполовява на две с остър нож, за да са направят от нея два котлета. След това всяко парче, се слага във фолио и се начуква внимателно с гладката страна на чукчето за месо. Така се увеличава обема на филето и в същото време става по-крехко.




 В полученото филе се поставя парче от замразеното масло и се увива хубаво. Трябва да се получи нещо подобно на топка за ръгби. Образуваните котлети се слагат във фризера за 15 минути, за да стегнат леко



Така изглежда котлета с кост


Следва овалване в панировката


Прави се в следната поредност - първо в брашно, после яйце, хлебни трохи, пак яйце и за финал пак в хлебни трохи. Котлетите се притискат добре с ръце, за да се дооформят и да се запечатат

Така изглеждат, когато са напълно готови за пържене


Пържат се за около 10 минути, докато придобият златист загар от всички страни


После се слагат в загряла фурна на 180 градуса за 12-15 минути и след това са готови за консумация. Някои готвачи ги пържат само, без да ги пекат после. Въпрос на избор. За мен стават по-добре, когато минат и през фурната


Сервират се топли, като руснаците обикновено ги комбинират с пържени картофи и консервиран зелен грах. Но, разбира се, може да ги съчетаете с каквото ви е по вкуса. Пробвайте ги задължително. Супер вкусни са! А, и не забравяйте да посетите страницата ми във Facebook ТУК



Няма коментари:

Публикуване на коментар