събота, 16 февруари 2019 г.

Домашни равиоли с плънка от гъби

Пак се връщам към любимата ми кухня - италианската. Хората от Апенините са известни със своята паста и пица. Все тестени изделия, от които би трябвало много да се пълнее. Но има едно голямо "Но". Ако се ползват правилните теста, приготвени както трябва, няма опасност да надебелеем. Прясната паста, сготвена "ал денте" се усвоява лесно от храносмилателния тракт и в същото време е хранителна и много леко ястие. И най-важното - в нея няма никакви изкуствени подобрители, каквито има в купешката. Няма да се спирам в тази рецепта как точно се прави, ще подготвя отделна тема, посветена изцеля на нея.
За приготвянето на паста ползвам царевичен грис "Семолина". Продава се в МЕТРО и цената му е съвсем достъпна. Дали ще правим спагети, талиатели или равиоли, брашното е едно и също. За една порция се ползва 100 гр брашно, 1 яйце, малко сол и капка зехтин.

Необходими продукти

  • равиоли 
  • 500 гр гъби 
  • 1 глава шалот (кромид лук)
  • 1 ск чесън
  • настъргана кора от лимон
  • прясно мляко
  • пармезан
  • див лук (пресен лук)
  • магданоз
  • босилек
  • черен пипер
  • сол
  • масло
  • зехтин
Начин на приготвяне

На първо място се прави тестото и се оставя да отпочине за 30 минути в хладилника. В това време се приготвя плънката за равиолите.


Гъбите, шалота, чесъна, магданоза, босилека и дивия лук, се режат на ситно. Слагат се на вкус сол и черен пипер. Всичко се запържва за кратко в нагорещен тиган, след което се добавя около 20 гр масло, пармезан, 50 мл прясно мляко и настъргана кора от лимон. Рецептата може да се изпълни и с готварска сметана. 


                                               Плънката се готви, докато се гъсти напълно



Следва приготвянето на равиолите. Тестото се минава по етапно през всички степени на машинката за паста, докато се изтъни максимално. Върху получените ленти, се слага по малко от плънката, като между всяка "купчинка" трябва да има разстояние от около два пръста. 


Оформят се квадратчета, чийто страни се намокрят леко с вода, за да може да се затворят добре равиолите. Някои готвачи ползват за тези цел жълтък, но уверявам ви и така става .


Краищата на равиолите се натискат хубаво с вилица, за да се запечатат



Така се процедира, ако нямаме форма за равиоли. Не се получават с идеална форма, но за мен в това им е чара и си личи, че някой се е потрудил здраво, за да ги хапнем.

Има няколко варианта на форми на равиолите и всеки сам може да избере своята любима


Сваряват се в подсолена вода за минута и половина, за да са "ал денте". При готовност, изплуват отгоре и се вадят внимателно с решетъчна лъжица. Оставят се в чинии, разделени една от друга в очакване на соса.


Сосът е елементарен и се прави буквално за десетина минути. Съставките са следните: гъби (нарязани на едро), шалот и див лук (на дребно), отново настъргана кора от лимон, 30 гр масло, 100 мл прясно мляко, малко вода от тази, в която сме варили пастата, сол и черен пипер на вкус. Готви се отново до сгъстяване, но не напълно. Все пак ястието трябва да има сочност. Накрая се прибавят и равиолите за 10-15 секунди, за да поемат от аромата на соса. Сервират се с настърган пармезан отгоре, малко наситнен див лук и млян черен пипер по желание.


Равиолите с плънка от гъби и гъбено-млечен сос се получават уникално вкусни, но "вина" за това има и главния герой - прясната паста. Добър апетит! Не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК




Няма коментари:

Публикуване на коментар