понеделник, 4 февруари 2019 г.

Уха из окуня

В буквален превод от руски "уха из окуня" значи - супа от костур. Тя е класическа рибна чорба за Русия и повечето бивши съветски републики. Приготвя се само от костур, който е изключително вкусна сладководна риба. Месото му е бяло и сухо, затова рибите се варят с кожите и главите (в тях се съдържа доста мазнина), като от тях се отстраняват вътрешностите и хрилете. Ако има женски екземпляри, хайверът им също се ползва. 
Вкусово има разминаване с нашата рибна чорба, защото се ползват малко по-различни подправки. Ако имате възможност ,пробвайте да я направите, вкуса й ще ви заплени.


Необходими продукти

  • костури (около 1-1,5 кг)
  • 3-4 картофа
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • копър (стъблата)
  • магданоз (листата)
  • 1 дафинов лист
  • целина
  • черен пипер
  • лют пипер
  • 3-4 зрънца бахар 
  • сол
  • зехтин
Начин на приготвяне

Рибите се почистват хубаво от вътрешностите и хрилете. Люспите няма нужда да се махат. След това се слагат в херметическа тенджера и се сваряват за 20 минути


Хайверът се отделя от ципата и се поставя във фина цедка, с помощта на която се измива добре


След, като рибите са готови, бульонът се прецежда, за да не останат кости или люспи в него. Сам по себе си е доста ароматен и с добра плътност. Руснаците по-принцип ползват дребните риби само за направата на бульон, след което ги изхвърлят. Само от едрите екземпляри се сваля месото и причината за това е проста - костите са им по-големи и се отстраняват впоследствие лесно. При мъниците тази операция е сложна и отнема доста време, но аз ги обезкостявам и тях. Освен костите и кожите също се махат. 



Костурското месо е бяло и пухкаво.


Отцеденият бульон се слага пак на котлона, на среден огън. Към него се добавят картофите (на кубчета), лука (наситно), моркова (на шайби) и хайвера от рибите. Слагат се и подправките на вкус - черен и лют пипер, целината, листата от магданоза, наситнените дръжки на копъра, дафиновият лист, сол, зехтин и 3-4 зрънца бахар. В някои рецепти се добавя и бял ориз за по-голяма плътност на супата. Ако прецените, сложете и вие.




В крайна сметка се получава една уникална рибена супа, която бих определил, като деликатес. Непременно пробвайте рецептата, ако ви попадне пресен костур. Наздраве и не забравяйте да харесате страницата ми във Facebook тук





Няма коментари:

Публикуване на коментар