събота, 29 декември 2018 г.

Кесадия с кайма

Кесадията е типичната за мексиканската кухня. Представлява сандвич в тортиля, който има десетки вариации. Най-често се приготвя с телешка кайма, пилешко месо, свинско, конкарне и вегетариански вариант. След Мексико на голяма почит е в Щатите, където има множество мексикански ресторанти за бързо хранене. Като студент съм бил на две бригади и за няколко месеца работих в Taco Bell. Именно там се научих да правя всички мексикански сандвичи. Доста са вкусни, но все пак в САЩ се ползват масово полуфабрикати, което за мен означава вредна храна за нашето здраве. Ако се подберат качествени продукти и се приготви в домашни условия, може да се получи един великолепен сандвич, който е адски вкусен и няма нищо общо с т.нар. fast foods.

Както споменах по горе има десетки рецепти за кесадия и може да се експериментира. За моята ползвах следните продукти:

  • тортили
  • кайма (телешка/свинска)
  • гъби
  • зелена чушка
  • лук
  • чесън
  • чедър
  • кашкавал
  • кимион
  • лют пипер
  • черен пипер
  • сол
  • краве масло
На първо място се запържват зеленчуците и каймата в масло. Към тях се добавят подправките на вкус. В това време се подготвят сирената. 





С кайма съм консумирал общо взето два варианта. В единия се слага повече сирене и по-малко кайма и обратното - много кайма с малко сирене (основно чедър). И двата варианта са добри, въпрос на лично предпочитание. Тортили се продават вече навсякъде и свикнахме да ги виждаме по щандовете в магазините.


Самият начин на приготвяне на кесадията е елементарен и сами ще се убедите в това. Ползва се голям, като диаметър тиган, който да побере цялата тортиля. Намазнява се добре с масло. Пече се на среден огън. В едната половина на тортилята се поръсва кашкавал, след това върху него се слага от каймата и зеленчуците (ако обичате люто, тук е момента да добавите някой сос) и накрая се завършва с чедър сирене.




Тортилята се затваря и когато покафенее приятно се обръща да добие загар и от другата страна, като леко се натиска с шпатула.


За няколко минути кесадията е напълно готова. Реже се на триъгълници и се сервира. Препоръчвам на всички да пробвате това мексиканско изкушение вкъщи, в което ще се влюби цялото ви семейство.






Няма коментари:

Публикуване на коментар