Кесадията е типичната за мексиканската кухня. Представлява сандвич в тортиля, който има десетки вариации. Най-често се приготвя с телешка кайма, пилешко месо, свинско, конкарне и вегетариански вариант. След Мексико на голяма почит е в Щатите, където има множество мексикански ресторанти за бързо хранене. Като студент съм бил на две бригади и за няколко месеца работих в Taco Bell. Именно там се научих да правя всички мексикански сандвичи. Доста са вкусни, но все пак в САЩ се ползват масово полуфабрикати, което за мен означава вредна храна за нашето здраве. Ако се подберат качествени продукти и се приготви в домашни условия, може да се получи един великолепен сандвич, който е адски вкусен и няма нищо общо с т.нар. fast foods.
Както споменах по горе има десетки рецепти за кесадия и може да се експериментира. За моята ползвах следните продукти:
- тортили
- кайма (телешка/свинска)
- гъби
- зелена чушка
- лук
- чесън
- чедър
- кашкавал
- кимион
- лют пипер
- черен пипер
- сол
- краве масло
На първо място се запържват зеленчуците и каймата в масло. Към тях се добавят подправките на вкус. В това време се подготвят сирената.
С кайма съм консумирал общо взето два варианта. В единия се слага повече сирене и по-малко кайма и обратното - много кайма с малко сирене (основно чедър). И двата варианта са добри, въпрос на лично предпочитание. Тортили се продават вече навсякъде и свикнахме да ги виждаме по щандовете в магазините.
Самият начин на приготвяне на кесадията е елементарен и сами ще се убедите в това. Ползва се голям, като диаметър тиган, който да побере цялата тортиля. Намазнява се добре с масло. Пече се на среден огън. В едната половина на тортилята се поръсва кашкавал, след това върху него се слага от каймата и зеленчуците (ако обичате люто, тук е момента да добавите някой сос) и накрая се завършва с чедър сирене.
Тортилята се затваря и когато покафенее приятно се обръща да добие загар и от другата страна, като леко се натиска с шпатула.
За няколко минути кесадията е напълно готова. Реже се на триъгълници и се сервира. Препоръчвам на всички да пробвате това мексиканско изкушение вкъщи, в което ще се влюби цялото ви семейство.
Няма коментари:
Публикуване на коментар