събота, 22 декември 2018 г.

Суджук

 Необходими продукти за 1 кг смес в съотношение 60:40...60(телешко или говеждо месо) и 40(свински гърди или бекон). Вместо телешко може да се ползва конско или месо от дивеч, ако имате в наличност. Пак напомням, че посоченото количество е за 1 кг смес.

  • 20 гр сол
  • 4 гр захар (за предпочитане фруктозна)
  • 3 гр черен пипер
  • 1 гр червен пипер
  • 5-7 гр кимион
  • 0,5 гр инд. орехче
  • 2 гр ронена чубрица
  • 2 гр кориандър
  • 0,5 гр резене (не е задължително, тази подправка има лек анасонов аромат, който на мен много ми допада)
      на 10 кг смес по желание може да се добавят 3-4 скилидки чесън (наситнен)

   Месото се реже приблизително на парчета 2х2 см, овкусява се с подправките и се слага да зрее 24 часа в хладилник. След това се меля и се пълни в естествени свински черва. Ако има мехурчета с въздух, се пукат с игла за шиене. Окачват се да се сушат, като веднъж дневно се валират в продължение на седмица.

Не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК







Няма коментари:

Публикуване на коментар