четвъртък, 27 декември 2018 г.

Бомбичка любимка

Това е едно от любимите ми мезета. Бомбичките се правят от кълцано свинско месо, като се ползват 1:1 врат, плешка и бут. Разбира се, може да не се спази тази пропорция точно. Ако се вземе повече врат, ще станат с повечко мазнина вътре и обратното. По желание може да сложи наситнен праз, но може и без него. Във всички мезета, които правя добавям резене. Има лек анасонов аромат, но такава подправка трудно се намира у нас, поне аз не съм виждал никъде да се продава. По принцип не е задължителна.


Подправки за 1 кг месо

  • 20-22 гр сол
  • 4 гр захар (фруктозна)
  • 2-3 гр черен пипер
  • 3-5 гр кимион
  • 2 гр чубрица
  • 2 гр кориандър
  • 0,5 гр резене
  • 50 мл червено вино
  • праз лук ( зелените листа)
 Препоръчвам ви да не купувате месо от големите хипермаркети, а от някоя проверена малка месарница, в която свинското винаги е прясно, а не дълбоко замразявано и с неясен произход.


Месото се кълца на дребно с остър нож и доколкото може се отстраняват ципите, слагат се подправките, червеното вино и праза...


... и сместа се бърка хубаво на ръка, оставя се да зрее в хладилника за минимум 24 часа. При мен стои така 30 часа.
 Пълни се в черва. Може да бъдат свински, телешки или изкуствени, кой, каквото има под ръка.  Изкуствените се киснат за няколко минути в хладка вода, за да омекнат и е добре след това да се подсушат леко. Където има въздух, се пробива с игла, за да излезе.

Следва окачване и сушене. В моите условия то продължава между 20 и 30 дни, в зависимост от атмосферните условия. По правило всички мезета съхнат най-добре на сухо и проветриво място.


Ето и готовия резултат след 16 дни сушене. Трябва му още малко, но не се сдържах да опитам една от моите бомбички любимки. Другите от партидата ще ги изчакам още десетина дни, за да засъхнат перфектно.

Не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК




Няма коментари:

Публикуване на коментар