четвъртък, 20 декември 2018 г.

Домашна пастърма


От доста години приготвям домашна пастърма и ще споделя моя опит. Това е най-лесното за правене мезе и ви препоръчвам да не губите време и да запретвате ръкави. Правил съм от всякакво месо - свинско, телешко и дори от пилешки гърди. Напоследък наблягам на свинския врат, понеже е по-шарено месо и за мен е най-вкусно. Обикновено правя пастърма зимно време, когато температурата навън е под 10 градуса. Причината е, че при по-топло време има голяма вероятност месото да се развали, въпреки че е осолено и солта на практика го държи, но не е достатъчно. Лятно време също става, но съм сушил в хладилник и определено отнема повече време, 30 дни, и в крайна сметка не засъхва напълно за това време.






Взима се месо по избор. Реже се на немного големи парчета с дебелина 2-3 см, за да става по-бързо. Прекалено дебелите засъхват много бавно. Налагат се с морска сол за 24 до 30 часа. След което се вадят измиват се добре и се слагат за 12 часа в съд с вода в хладилника, за да се обезсолят. В противен случай стават много солени, поне за моя вкус. След обезсоляването месото е попило доста вода и се овива в хавлия и притиска между 2 дъски от 2 до 4 часа. Нужно е да се махне водата, иначе може да греняса впоследствие при сушенето. Следва овалване с подправки. Може да се ползват почти всичко, за което се сети човек. Наблягам на сминдух и чубрица, малко кимион, резене и червен пипер. Пастърмите суша на перваза на прозореца ми в сушилник. Единственият консервант е солта. Трайност около месец в хладилник. Може и да се замразяват във фризер.

Не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК





Няма коментари:

Публикуване на коментар