понеделник, 24 декември 2018 г.

Кула от патладжан със сирена

 Патладжанът е един прекрасен зеленчук, който е незаслужено пренебрегван у нас. Мнозина не обичат да ядат патладжани и като чуят за тях, извъртат глава с отрицание. Ще ви представя една изключително вкусна рецепта от италианската кухня, която не е трудна за приготвяне и може много приятно да изненадате с нея вашите гости.

Продукти:

  • 1-2 патладжана
  • Моцарела
  • пушена Скаморца (друго пушено сирене)
  • пармезан
  • Прошуто крудо
  • 1-2 домата 
  • брашно
  • 1-2 яйца
  • босилек
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин (олио)

Първото и най-важно нещо, което трябва да направим е да нарежем патладжана на шайби и да ги осолим. Така престоява в подходящ съд за около 30 мин. Прави се с цел да излезе от него горчивината, която съдържа  зеленчука. Може кората да се махне, но и с нея става. Аз съм я обелил, защото в конкретния случай я нарязах на ивици ("коса") и я ползвах, като декорация за ястието. След половин час шайбите се вадят и се измиват хубаво. Имам метален ринг и с негова помощ оформям перфектни кръгове, но дори и да не са идеални няма проблем, вкусът е същия. В тиган загряваме зехтин (олио), въргаляме хубаво шайбите в брашно, разбито яйце и пак брашно и пържим на среден огън. Важно е да не ги изгорим. Пържи се до леко златисто. После се слагат на кухненска хартия, да  се отнеме мазнината, доколкото може от тях. След като ги изпържим всичките, изключваме котлона и в същия тиган пускаме за много кратко "косата" (ивиците от кората) на патладжана. За десетина секунди е готова, вади се от мазнината и се оставя за финалната права, когато ще декорираме ястието. Разбира се, ако не ви се занимава с това, може и без тази процедура.

Доматите участват в пълнежа на кулата. Има два варианта. Лесният е и те да се нарежат на шайби и така да се редят. В конкретния случай ги пасирах и ги редуцирах до топъл сос, подправен със сол, босилек и черен пипер на вкус. Вие преценете как ви е по-удобно.
Следващата стъпка е издигане на кулата. По дъното на тавичка се разнася малко зехтин и се слага отгоре хартия за печене. Моцарелата и пушеното сирене (скаморца) се режат на тънки слайсове. Винаги се започва с доматена паста (или резен домат), шайба патладжан, по-един слайс от двете сирена и така, докато в кулата вземат участие от 3 до  4 шайби от патладжана. Накрая винаги се завършва с моцарела. Преди печене във всяка кула се забиват по 3 клечки за зъби (отгоре-надолу по дължина в нея), за да я извадим от фурната изправена, а не наклонена, като тази в Пиза или разпаднала се, под напора на разтичащите се сирена. Пече се около 15 мин. в загрята фурна на 180 градуса. Малко преди да се извади, се поръсва с настърган пармезан.

Ролцето, което присъства в чинията ми, се приготвя елементарно и може да го използвате, като отделна разядка. Представлява слайс от прошуто крудо с пълнеж от моцарела и сладко от боровинки. Може да се завърже със стрък пресен лук или свежа клонка от магданоз или копър.



Няма коментари:

Публикуване на коментар