петък, 28 декември 2018 г.

Телешко варено

Това е любимата ми супа през зимата. Обичам да си я правя с домашно месо и по-точно от кокали с месце по тях. Кокалът пуска неповторим бульон, какъвто не може да се получи, ако варим само чисто телешко месо. Имам във фризера цяла плешка, така че материал колкото искаш.

Продукти:
  • телешки кокали (1-1,5 кг)
  • 4-5 картофа
  • 1-2 моркова
  • 1 глава лук
  • червена чушка
  • целина (листа)
  • 3 зърна бахар
  • 1 дафинов лист
  • черен и лют пипер
  • магданоз
  • сол
  • зехтин (масло)
Започваме със сваряването на кокалите - 1,5 часа в херметическа тенджера, като вътре, освен месото, се слага бахара и дафиновия лист. През това време се подготвят зеленчуците. Картофите, лука и морковите (на шайби) се режат на едро. Целината и червената чушка на ситно. 
За да се получи бистър бульон, след като извадим сварените кокали, го прецеждаме през фина цедка. Тенджерата се измива хубаво и в нея се сипва прецедената течност, зеленчуците, обезкостеното месо, както и останалите подправки на вкус.



Вари се на тих огън  до готовност на зеленчуците, което е средно около 30-40 мин. Телешкото варено се сервира топло и пожелание може да се добави наситно нарязан магданоз.





Няма коментари:

Публикуване на коментар