сряда, 26 декември 2018 г.

Пъдпъдъче яйце в кюфтенце

Какво по-хубаво от кюфтенце, а какво още по-хубаво от кюфтенце, в което има изненада - пъдпъдъче яйце. Не знам дали някой друг кулинар е правил подобно съчетание и дали въобще съществува такава рецепта. Хрумна ми да направя този експеримент и се получи нещо уникално вкусно. Целта ми бе яйцето вътре да е рохко, което не е лесно и се оказа малко пипкава задача. Направих няколко експеримента и установих, че варенето на яйчицето трябва да продължи точно 30 сек. Обелването на рохко пъдпъдъче яйце, без да се наруши цялостта му, също се оказа предизвикателство, но когато човек му хване цаката, не е толкова трудно.

Каймата приготвих, като за кюфтета. Ползвах смес от мляно месо 50:50 свинско/телешко. Подправих я с кимион, черен пипер и сол на вкус. Добавих малко кромит лук (минат на ренде) и наситнен магданоз. От каймата се взимат малки топчета, които се оформят на малки тънки плочки с размер 5х5 см. В тях се поставят обелените яйца и се покриват изцяло с месото.
Кюфтенцата се овалват в брашно, белтък и за финал в галета. Пържат се в нагорещена мазнина (зехтин или олио) за кратко, като се обръщат от всички страни, докато придобият лек златист загар. Не бива да се пържат дълго, иначе жълтъка вътре ще се досготви, втвърди и няма да се разтече, когато разрежем кюфтенцето. 

Еми това е резултата

.  



Няма коментари:

Публикуване на коментар