Свинските уши се деликатес, особено приготвени на скара или грил. Няма друго такова мезе, което попива толкова разнообразен алкохол. Предупреждавам ви, че ястието е тежко и не бива да се прекалява. Средно порцията за човек е едно ухо, но често по-лакомите предозират. Приготвянето на ушите е елементарно, но отнема около час и половина
Необходими продукти
- свински уши
- 1 глава лук
- 1 ск чесън
- 1 дафинов лист
- 3-4 зрънца бахар
- 1 лимон
- масло (зехтин)
- соев сос
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне
На първо място ушите се измиват добре и се режат на малки ивици. После се слагат в херметическа тенджера с вода. Към тях се добавят главата лук, скилидката чесън, бахара и дафиновия лист. Варят се около 30 минути
В купа се подготвя марината от соев сос, лимонов сок, разтопено масло (зехтин), сол и млян черен пипер. След, като ушите се сварят, се слагат в марината и се объркват добре. Може да престоят така известно време, но ако не разполагаме с такова и 10 минути са достатъчни
Накрая се пекат на скара на дърва или на грил тиган. Самото изпичане трае от 5 до 10 минути спрямо лична преценка. Трябва много често се обръщат (разбъркват), за да се получи приятен загар отвсякъде. Съвсем накрая се поливат с още соев сос и се объркват енергично за десетина секунди, след което веднага се махат от огъня и се сервират. На гозбата й приляга много люти чушлета. Аз я комбинирах с джокани чушки, както има казват на маринованите рибки в Кюстендилско. Ушачиците могат да се залеят и с оцет и наситнен в него чесън
Пробвайте непременно тази вкусотия и не забравяйте да харесате моята страница във Facebook ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар