вторник, 24 септември 2019 г.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma е автентична и класическа рецепта за паста, типична за района на Сицилия и по-конкретно Катания. Оригиналната рецепта се прави с паста пене, домати, пържен патладжан, сирене рикота салата (твърдо) и босилек. В моя случай ползвах стандартна паста и меко сирене рикота, понеже не можах да намеря твърдо. Добавих и пармезан


Необходими продукти
  • 100 гр паста
  • 1 патладжан
  • 2-3 домата
  • 1 ск чесън
  • 10 листа пресен босилек
  • рикота
  • пармезан
  • черен пипер
  • зехтин (олио)
Начин на приготвяне

Първо, патладжанът се деконструира в нужната форма. От най-дебелата му част се режат няколко шайби. От останалата част се оформят ленти, подобни картофи за пържене. Изрязва се и малко от кожата му, за да се направи и "косата", с която ястието се декорира накрая. Всичко това се слага в купа и се осолява. Оставя се да престои 30 минути след, което патладжана се измива и подсушава 





Патладжанът се пържи в загряло олио до златисто-кафяво. Вкусът на пържен патладжан е просто превъзходен


Сосът се приготвя от 2-3 настъргани домата на ренде, може да се ползват и домати от консерва. Към тях се слага наситнената скилидка чесън, листата босилек, изпържения патладжан, черен пипер и ако сте любител на пикантното, може и малко червен лют пипер. Олио или зехтин не се слагат, понеже патладжана е поел достатъчно мазнина в себе си и просто няма смисъл


След около 10 минути се слагат и вече сварените спагети и се объркват добре


Пастата се сервира върху шайба патладжан и се покрива отгоре с другата, настъргва се рикотата. Поръсва се и пармезан. Слага се "косата" и листенца босилек за разкош. Уверявам ви, че паста Норма е изключително вкусна, пробвайте я задължително! И не забравяйте да харесате моята страница в Фейсбук  ТУК










Няма коментари:

Публикуване на коментар