събота, 22 декември 2018 г.

Телешка опашка на фурна


Наскоро взех малко телешко месо от домашно животно и попитах дали случайно имат опашката или са я дали вече на някой. Фермерът каза, че по-принцип винаги опашките му остават, никой не ги иска и ми я подари. Толкова много се зарадвах...та това е деликатес. Само, който не е опитвал не знае колко вкусно е месото от опашката. Като всеки мускул обаче се изисква сериозно готвене, като време, за да стане крехка.


На първо място е добре опашката да се раздели в основите на прешлените на парчета. Но това е сложно, понеже трудно се намират къде са свързващите хрущяли. Ако не успеете, разделете я поне на две, за да влезе в съда за готвене. Препоръчително е да се вари в тенджера под налягане, за да спестим немалко време. Самото варене отнема 2 часа. След това аз свалям месото от кокалите, защото предпочитам в чинията да няма кокали. Но, разбира се, може и с тях да се сервира.

В дълбок тиган (уок) се запържва  в зехтин 1 глава лук на ситно, 1 морков на шайби малко наситнени праз и скилидка чесън. Добавят се на вкус сол, черен и лют пипер, дафинов лист и розмарин. След като зеленчуците се позапържат към тях се добавя обезкостеното месо, 100 мл червено вино и след още 5 мин. 200-300 мл доматен сок. След кратко готвене всичко се изсипва в подходяща тава, добавят се печурки и част от бульона от първоначалното варене. Тавата се запечатва с алуминиево фолио и се поставя в загрята фурна на 220 градуса за 1,5 часа. Следва махане на фолиото, се готви още 30 мин. Така соса се сгъстява и се получава великолепна вкусотия. След общо 4 часа готвене месото от опашката е "мозък".

Няма коментари:

Публикуване на коментар