събота, 22 декември 2018 г.

Веяна сланина

От няколко зими насам правя веяна сланина. Разликата със стандартната е, че след сушенето намалява леко обема си и структурата й става по-плътна. На мен ми допада доста, на други хора може да не им хареса, но не пречи да се пробва тази технология на приготвяне и всеки да прецени сам за себе си. Разбира се, голям плюс е, ако се ползва сланина от домашно прасенце.

Процедурата е следната. Сланината се налага от 7 до 10 дни в морска сол. След това се измива добре и се подсушава хубаво с кухненска хартия. Овалва се в червен пипер и ронена чубрица, но всеки сам може да импровизира с подправките. Следва натриване с предварително наситнен чесън. Окачва се да се суши от 15 до 30 дни, в зависимост от температурата. Най-добре е да се приготвя зимно време. Когато е готова, може да се съхранява в хладилник или да се замрази във фризер.





Няма коментари:

Публикуване на коментар