събота, 22 декември 2018 г.

Спагети по китайски

 Една от любимите ми кухни е китайската. Факт е, че в България във всеки китайски ресторант се предлагат спагети и по-конкретно паста. Ние българите ги харесваме много, но дали в Китай китайците знаят, че у нас спагетите по китайски се приготвят от италианска паста не е ясно...хаха. Въпреки, че това ястие е побългарено от китайците, живеещи тук, то не значи, че не е вкусно и трябва да се пренебрегва. Доста често ги приготвям и ще споделя моя начин.


    Продукти:

  • 100 гр. паста
  • 1-2 яйца
  • грах (бланширана)
  • 1 морков
  • червена чушка
  • гъби
  • краставица
  • чесън
  • соев сос
  • лют пипер
  • джинджифил
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин

    На първо място трябва да сварим спагетите в подсолена вода. Не е добре да се преваряват, а да се приготвят алденте. Зависимост от дебелината им това отнема от 7-8 до 10 мин. Когато са готови, се оставят да се прецедят. 1 или 2 яйца се пържат в малко зехтин в тиган за кратко, като идеята е да се получат нещо подобно на бъркани. След, като са готови и те се оставят настрани.
В това време загряваме в уок на висока температура зехтин и слагаме да се пържат грахта, гъбите и червената чушка (нарязаха на ивици или ромбчета). След тях добавяме подправките на вкус - лют и черен пипер,  джинджифил (настърган), сол. Следва да се сложи моркова и чесъна, нарязани на ивици. Пърженето на зеленчуците продължава неповече от 5 мин. - трябва да останат хрупкави. Когато са готови, в уока слагаме изпържените яйца, краставица (на ивици), сварените спагети и соев сос на вкус. Всичко се разбърква енергично за около минута и ястието е готово. Сервира се в подходяща чиния и се консумира, докато е топло.





Няма коментари:

Публикуване на коментар