вторник, 2 април 2019 г.

Японска рамен супа с телешко и домашен нудълс


Рамен супата е може би второто най-популярно японско ястие в света след сушито. Тя е традиционна гозба за японците, които я консумират буквално всеки ден. Приготвя се от нудълс, сервирани с месо (телешко, свинско или пилешко), морски дарове или риба и подправени със соев сос или мисо. Бульонът се приготвя от сварени телешки или свински кокали, гъби шийтаке, водорасли, лук. 
Направата на първия рамен в страна на изгряващото слънце датира от края на 19 век и има стотици разновидности днес, а през 1994 г. в Йокохама отваря врати и Музей на рамена


Необходими продукти

       за бульона
  • 3 ч.ч. телешки бульон
  • 4 с.л. соев сос
  • корен от джинджифил
  • лют червен пипер
  • черен пипер
  • сол
       за основата
  • 100-150 гр телешко месо
  • 100 гр нудълс
  • 1 ск чесън
  • 1 яйце 
  • зехтин
  • пресен лук (за гарниране)
Начин на приготвяне

Първо се започва с направата на бульона. Взима се телешки кокал(и) с месце по него. Вари се за около час в херметическа тенджера. За това време месото е с перфектна готовност, а бульона - превъзходен. Важно е да се прецени през фина цедка. Ако е в повече, замразете остатъка за следващо готвене


Следващата стъпка е да се направи нудълс. По традиция се правят от смляна твърда пшеница. Аз приготвям доста често паста и имам опит с тестата. Пропорциите за 1 порция са следните: 100 гр брашно, 1 яйце, малко сол и зехтин. Добре е тестото да престои в хладилник за 30-60 минути. Ако не можете да си направите нудълс сами, купете ги от магазина



Следва направата на бульона. В подходящ тиган, се сипват 3 чаени чаши от телешкия бульон, 4 супени лъжици соев сос, няколко "колелца" джинджифил, черен и лют пипер на вкус


Оставя се да къкри на среден огън за около 10 минути


След това бульонът се прецежда през фина цедка и се оставя настрани


Идва време да се запържи за кратко свареното телешко месо в компанията на скилидка чесън. Когато добие златист загар, е готово, а чесъна се изхвърля


В това време може да се свари нудълса. Слага се в подсолена кипяща вода заедно 2-3 шайби от джинджифила. Вари се точно 3 минути. Ако ползвате купешки, вижте в инструкциите на опаковката. Яйцето го варя също 3 минути, защото го предпочитам полу рохко

Нудълсът се слага в подходяща купичка, от едната страна се реди месото, от другата - разполовеното на две яйце. Следва да се налее вкусния бульон и рамена да се гарнира с пресен лук. Който не е пробвал тази супа, задължително да си я направи - няма такава вкусотия!
Наздраве и не забравяйте да посетите страницата ми във Facebook ТУК












Няма коментари:

Публикуване на коментар