четвъртък, 4 април 2019 г.

Паста Сиракуза

Предлагам ви една разновидност на паста Путанеска, която е типична за Сиракуза. Разликата е, че в нея присъства патладжан и накрая се посипва с "пясък" от препечен хляб или както го наричат още в Сицилия - пармезанът на бедните. Вкусът й е средиземноморски, а каперсите внасят много приятна лека киселинност



Необходими продукти

  • паста 100 гр
  • аншоа 
  • каперси 10 гр
  • 7-8 чери домати
  • доматен сок 200 мл
  • патладжан 50-100гр
  • 1 ск чесън
  • 5-6 маслини
  • 1 филия хляб
  • пресен босилек
  • черен пипер
  • лют пипер
  • сол
  • захар


Начин на приготвяне

Винаги започвам с приготвянето на тестото за пастата, понеже трябва да престои в хладилника поне за 30 минути. Наред с това патладжана се осолява и се оставя също за половин час, за да му излезе горчивината

На тостера се изпича една филия хляб, която после се минава на блендер, за да се получи "пясъка"



Пастата се реже на валяка за спагети и се оставя да почине до приготвянето на соса


Както забелязахте в рецептата не присъства нито зехтин, нито олио. Това е така, защото в консервата аншоа има много хубава мазнина, която се ползва за запържване на 4-5 филенца риба, заедно с наситнения чесън



След около минута, се добавя доматения сок, маслините (разполовени на две), каперсите, патладжана (нарязан на много ситно), чери доматите (отново разрязани на две), босилека, черен и лют пипер на всук. Сол се добавя само, ако е нужно, както и захар. Трябва да се пробва и да се напасне по вашия вкус. Според мен солта е излишна, понеже каперсите, аншоата и патладжана носят със себе си достатъчно соленост. По-скоро може да се сложи щипка-две захар


Прясната паста се вари точно 3 минути (ако е по-дебела 4 минути), за да е ал денте


След това се слага в соса и се обърква добре за кратко. Пастата Сиракуза е била популярна сред простолюдието и затова я поръсвали с "пясък" от препечен хляб, защото явно пармезанът е бил лукс за тях. Но точно така е много приятен вкуса и си заслужава да се пробва. Добър апетит! И не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК


Няма коментари:

Публикуване на коментар