четвъртък, 11 април 2019 г.

Паста Aglio e Olio

Днес сме на вълна италианска кухня и по точно паста Aglio e Olio. Това е една от класическите рецепти на Апенините. Произлиза от региона Кампания, чиито център е Неапол. Изключително популярна е сред италианците и може да се определи по следния начин - много лесна за направа и удивително вкусна! И действително аз не знам по-елементарна за направа паста. Ще се убедите в това.




Необходими продукти

  • 100 гр паста
  • 1 люто чушле
  • 2 ск чесън
  • пармезан
  • магданоз
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин 50-100мл
Начин на приготвяне

Ако използваме прясна паста, първо трябва да направим нея


По-принцип може да се приготви 1-2 дни предварително и да престои в хладилника по този начин


Ако обаче сме се спрели на купешки спагети или талиатели, направо започваме да готвим. По класическата рецепта лютата чушка трябва да е червена, но не е драма да ползваме и зелена. Чесънът се реже на колелца. Винаги отстранявам зародиша му, защото може да раздразни някой по-чувствителен стомах. Магданозът се реже колкото се може по на ситно




Първо се сварява пастата и се оставя да се прецеди. В това време в много слабо нагрят тиган, се слагат  чесъна и лютата чушка в зехтина да се запържат. Не бива огъня да е силен, понеже чесъна ще прегори много бързо. Идеята е да се получи под формата на златист чипс



След това пастата се изсипва вътре при чесъна и чушката, добавят се магданоза, черен пипер и сол на вкус. Всичко се обърква хубаво за 10-15 секунди. Aglio e olio се сервира с поръсен настърган пармезан. Пробвайте тази рецепта и не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК












Няма коментари:

Публикуване на коментар