понеделник, 24 декември 2018 г.

Бърз ориз по китайски




Това е едно най-бързите и вкусни ястия, които можем да приготвим вкъщи. Случва ми се доста често да се прибирам от работа, изгладнял като вълк и да трябва да направя нещо за хапване набързо. Еми  това е ориз по китайски. Става буквално за 20 мин., ако знаем какво точно да правим и какви продукти са ни нужни.

Първо се заемам със самия ориз. Напоследък ползвам само басмати, защото се сварява бързо и по моя вкус е перфектен. Отсипвам около 150 гр. за една порция, измивам го добре под течаща вода, за да излезе от него нишестето. Знам също, че избелват ориза с талк и това е още една причина да е задължително хубавото му измиване. В уок слагам вода да кипне и когато заври, добавям ориза и малко сол. Не бива да се преварява, това е грешка, която правят много хора. Аз го сварявам леко хрупкав за около 10 мин. Докато стане готов, приготвям зеленчуците - бланширан грах, пресни гъбки, морков (нарязан на ивици), червена чушка (пак на ивици), краставица (на ивици) и чесън, нарязан на ситно. Имам само две ръце, но в същото време пържа и 1-2 яйца, които добавям впоследствие.

И така, оризът е готов, изважда се и се оставя да се прецеди. В същия уок започва пърженето на зеленчуците в зехтин. Ако имате замразен бульон (пилешки, свински или телешки), може да сложите малко. Казвам замразен, защото никога не ползвам от тези на кубчета, понеже са вредни за здравето. Зеленчуците се слагат в следния ред - грах, гъби, чесън, морков и накрая краставицата. Като подправки слагам на вкус - соев сос, джинджифил, лют и черен пипер и гарам маласа, но тя не е задължителна. Може да се сложи и малко къри. Самото пържене трае 3-4 мин. Добавя се ориза, яйцата и соевия сос. Бърка се енергично за кратко и ястието е готово. За около 20 мин. сме готови и на масата има вкусно ястие, което всички обичат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар