За всички любители на морските дарове представям една моя любима рецепта, която е елементарна и се приготвя много бързо. Може би най-трудоемко в нея е изчистването на калмара. За мен е лесно, но много хора се затрудняват как точно се прави и обикновено купуват "туби" от калмари. Съветвам ви да не взимате този продукт, понеже при обработването на т.н. "туби" се ползват химикали, които вредят на здравето ни. Взимайте цели калмари и си ги чистете сами. При самото чистене първо се отстраняват с помощта на нож пипалата - главата се реже точно пред очите и се маха човката, която е устата на калмара. Следва да се прокарат два пръста (показалеца и средния) вътре в тялото, откъм гърба на калмара. Така се изваждат вътрешностите и хрущяла на мекотелото. Следва миене, като е задължително да се свали ципата на калмара. Става най-лесно под течаща вода.
Ако не съм го обяснил добре, просто потърсете в you tube някой клип и го изгледайте - поне аз така се научих преди време. След, като сме приключили с трудната част идва и самото приготвяне на ястието.
Ако не съм го обяснил добре, просто потърсете в you tube някой клип и го изгледайте - поне аз така се научих преди време. След, като сме приключили с трудната част идва и самото приготвяне на ястието.
- 1 калмар
- 2 домати (200 мл доматен сок)
- пармезан
- чесън
- риган
- лют пипер
- черен пипер
- зехтин
- сол
Тялото на калмара се реже на шайби, а пипалата се отделят едно от друго. Ако се ползват домати, се минават на ренде. Може да се вземе и консервиран доматен сок. Първото нещо, което се прави е соса. В тиган се загрява зехтин и се сипва доматения сок и 1 скилидка чесън, която е цяла. Идеята е само да овкуси съвсем леко ястието. Преди сервиране се отстранява. Добавят се подправките на вкус. Ако не обичате люто, няма да слагате лют пипер. Когато соса се редуцира леко, се прибавя около 30 гр настърган пармезан и калмара. Най-тънкия момент при приготвянето на калмари е да не ги пресготвим, защото стават "гумени". Не съм засичал колко време ги готвя, но е нещо от порядъка на 5 до 7 мин. Именно затова ги добавям накрая, когато на практика соса е готов. Сервират се, поръсени с пармезан. По желание може да се добави и с наситнен магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар