вторник, 25 декември 2018 г.

Паста Cacio e pepe

 Cacio e pepe в буквален превод значи сирене и пипер и реално това са двете основни съставки, с които се прави тази паста. Произлиза от района на Рим и е поставена на пиедестал от местното население. На мен ми допада доста и я правя често. Приготвя се с купешка паста, понеже ако е прясна, има опасност да се превари




Необходими продукти
  • 100 гр паста
  • 25 гр Пекорино Романо 
  • 25 гр Пармезан
  • черен пипер 
  • сол
  • 20 гр масло 


Начин на приготвяне

Пастата се сварява, като трябва да е полусурова. Ако на опаковката пише 8 минути, варим я 4 минути, защото впоследствие ще се готви още около 3-4 минути. Водата, в която са сварени спагетите не се изхвърля, а самите те се оставят да се прецедят

 В сух тиган се изпича черен пипер за около минута


След това се добавя маслото


а когато се разтопи, се сипват 3-4 черпака от водата, в която е варена пастата


Следва да се добави полусуровата паста. Котлона се намалява до по-ниска степен и така на слаб огън спагетите се бъркат регулярно за около 4 минути. Идеята е сосът да се получи с кремообразна структура



Пекориното и пармезана се обединяват. Сипва се по малко от водата, в която е варена пастата, докато се получи смес подобна на крем


На финала тигана с пастата се махат от котлона и след около минута се добавя крема от сирена. Всичко се бърка енергично. Не бива да се получават бучки и именно заради това пекориното и пармезана се слагат накрая и то не по време на готвене, а при леко изстиване на тигана

Пробвайте тази паста. Това е оригинална рецепта, която уверявам ви е много вкусна. Не забравяйте да посетите и моята страница във Facebook ТУК



Няма коментари:

Публикуване на коментар