Cacio e pepe в буквален превод значи сирене и пипер и реално това са двете основни съставки, с които се прави тази паста. Произлиза от района на Рим и е поставена на пиедестал от местното население. На мен ми допада доста и я правя често. Приготвя се с купешка паста, понеже ако е прясна, има опасност да се превари
Необходими продукти- 100 гр паста
- 25 гр Пекорино Романо
- 25 гр Пармезан
- черен пипер
- сол
- 20 гр масло
Начин на приготвяне
Пастата се сварява, като трябва да е полусурова. Ако на опаковката пише 8 минути, варим я 4 минути, защото впоследствие ще се готви още около 3-4 минути. Водата, в която са сварени спагетите не се изхвърля, а самите те се оставят да се прецедят
След това се добавя маслото
а когато се разтопи, се сипват 3-4 черпака от водата, в която е варена пастата
Следва да се добави полусуровата паста. Котлона се намалява до по-ниска степен и така на слаб огън спагетите се бъркат регулярно за около 4 минути. Идеята е сосът да се получи с кремообразна структура
Пекориното и пармезана се обединяват. Сипва се по малко от водата, в която е варена пастата, докато се получи смес подобна на крем
На финала тигана с пастата се махат от котлона и след около минута се добавя крема от сирена. Всичко се бърка енергично. Не бива да се получават бучки и именно заради това пекориното и пармезана се слагат накрая и то не по време на готвене, а при леко изстиване на тигана
Пробвайте тази паста. Това е оригинална рецепта, която уверявам ви е много вкусна. Не забравяйте да посетите и моята страница във Facebook ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар