петък, 26 юли 2019 г.

Маринован чироз


Лятото е сезонът на чирозите. Правя ги от платика. Вид сладководна риба, която е много подходяща за целта, понеже има доста подкожна мазнина. Това е класика за чироз според руснаците, заедно с бабушката и червеноперката. Моят вариант е с мариноване на рибата и сушене след това. Рибата се разполовява на две и се кисне в саламура

Съставки на саламурата за 1 литър вода

  • 100 гр сол
  • 20 гр захар
  • 4 бр дафинов лист
  • 3 гр кориандър
  • 3 гр бахар на зърна
  • 3 гр черен пипер на зърна
  • 2 гр чесън на прах
  • 2 гр червен пипер
Подправките се слагат в тенджера с вода. Тя се кипва на котлона за кратко, за да се хомогенизира саламурата. Оставя се да изстине напълно и тогава се слагат рибите


В саламурата престояват около 2 дни, след това следва сушене 

Готовият продукт, пробвайте и не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК







Няма коментари:

Публикуване на коментар