Необходими продукти
- 1 кг свински врат без кост
- 35 гр сол
- 2 гр черен пипер
- 1 с.л. мед
- 50 мл ракия
Начин на приготвяне
Солта и черният пипер се смесват и се натриват много добре в месото. Предварително е добре месото да се надупчи с хубаво с клечка за зъби, за да абсорбира ароматите по-добре
Ракията се загрява съвсем леко в малък метален съд и в нея се разтваря меда. Следва да се добавят към вратлето
Месото се поставя в плик, затваря се добре и отива в хладилника да зрее за 48 часа, като е добре от време на време да се върти от всички страни
Идва ред и на приготвянето му. Фурната се пуска на долен вентилатор на 50 градуса. На дъното се слага тава с топла вода. След 40 минути се увеличава на 70 градуса, а след още 40 минути, се увеличава на 80 градуса. Пече се още около 60-70 минути. Когато вътрешната температура на месото достигне от 60 до 70 градуса, то е готово. Общото време за печене е 2,5 часа. Вади се от фурната и се слага в плик. Изстудява се шоково под студена течаща вода и се прибира в хладилника. Консумира се след 12 или още по-добре след 24 часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар