Пилафът има много вариации, както с месо, така и вегетариански. Родината му е Узбекистан, но е много популярен в нашата съседка Турция. Комбинира се с почти всичко и е въпрос на вкус. Моята рецепта е с нахут и е много лесна за изпълнение. Още по-лесна е, ако си купим нахут в консерва, който готов за директна консумация. Аз обаче предпочитам да си го сваря сам. За целта трябва предварително да се накисне от предната вечер във вода. След, което се вари в херметическа тенджера за около час
Необходими продукти
- ориз
- нахут
- 200 мл бульон (свински, телешки, пилешки)
- 50 гр масло
- черен пипер
- кимион
- сол
Начин на приготвяне
Нарочно не споменавам пропорции на ориза и нахута, защото всеки сам може да сложи колкото желае. Аз лично предпочитам да има повечко нахут в ориза. Обикновено ползвам дългозърнест ориз, но не е проблем да приготвите какъвто имате под ръка. Добре е да се измие хубаво и да се накисне за 15-20 минути в студена вода, за да се отдели колкото се може повече нишесте.
В уок на среден огън, се слага бучката масло, като се разтопи, се добавя ориза, бульона и вода, колкото да го покрие и да остане около 1 см над него. Следва да се сложат и подправките на вкус. След като поври малко ориза, се добавя и вече сварения нахут към него.
По време на цялото готвене ориза поема течността и затова се сипва още на няколко пъти по малко вода до готовност. Накрая уока се маха от огъня и за захлупва с капак за около 10 минути, за да абсорбира ориза напълно останалата течност
Няма коментари:
Публикуване на коментар