петък, 30 август 2019 г.

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana или в превод Патладжан пармиджана е едно от традиционните и класически ястия на Апенините. Приготвя се сравнително лесно и е адски вкусно. Произлиза от Южна Италия и по точно района на Калабрия и Сицилия. За пръв път комбинация между патладжан, пармезан и други сирена датира от далечната 1387 г. По-голяма популярност обаче ястието добива в края на 17 век благодарение на неаполитанските готвачи


Необходими продукти
  • 2 патладжана
  • 300 гр моцарела
  • 100 гр пармезан
  • царевично брашно или галета
  • 2 яйца
  • зехтин
за соса
  • 3-4 големи домата (400 гр домати от консерва)
  • 1 ск чесън
  • босилек
  • риган
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин
Начин на приготвяне

Винаги, когато готвим патладжани на първо място е да се нарежат в нужната форма и да се осолят, за да им излезе горчивината. Нужно е да престоят от 30 минути до 1 час. Може да се нарежат по дължина или на шайби.
В това време се прави соса. Доматите се преобразуват на сок и заедно с наситнения чесън, босилек, риган, черен пипер, сол и зехтин, се готвят за около 15 минути на среден огън в подходящ тиган


Следва да се изпържат патладжаните. Първо се овалват в разбитите яйца, после в царевичното брашно и след това се слагат да цвърчат в мазнината. Пържат се до лекозлатисто от двете страни. Вместо царевично брашно може да се ползва галета



Идва ред да се подредят в подходяща тавичка или друг съд за печене. Първо на дъното се слага малко от соса, после ред патладжани, ред моцарела и пармезан, пак сос, ред патладжани, ред сирена и така до горе, като накрая се завършва само с доматен сос



Така влизат във фурната за около 40 минути на 180-200 градуса


Накрая се слага обилно моцарела отгоре и се връщат обратно във фурната за 10 минути на вентилатор


Ястието се получава фамозно вкусно и който го пробва ще разбере, защо италианците го обожават. Да ви е вкусно и не забравяйте да харесате моята страница във Facebook ТУК





Няма коментари:

Публикуване на коментар