Melanzane alla Parmigiana или в превод Патладжан пармиджана е едно от традиционните и класически ястия на Апенините. Приготвя се сравнително лесно и е адски вкусно. Произлиза от Южна Италия и по точно района на Калабрия и Сицилия. За пръв път комбинация между патладжан, пармезан и други сирена датира от далечната 1387 г. По-голяма популярност обаче ястието добива в края на 17 век благодарение на неаполитанските готвачи
Необходими продукти
- 2 патладжана
- 300 гр моцарела
- 100 гр пармезан
- царевично брашно или галета
- 2 яйца
- зехтин
за соса
- 3-4 големи домата (400 гр домати от консерва)
- 1 ск чесън
- босилек
- риган
- черен пипер
- сол
- зехтин
Начин на приготвяне
Винаги, когато готвим патладжани на първо място е да се нарежат в нужната форма и да се осолят, за да им излезе горчивината. Нужно е да престоят от 30 минути до 1 час. Може да се нарежат по дължина или на шайби.
В това време се прави соса. Доматите се преобразуват на сок и заедно с наситнения чесън, босилек, риган, черен пипер, сол и зехтин, се готвят за около 15 минути на среден огън в подходящ тиган
Следва да се изпържат патладжаните. Първо се овалват в разбитите яйца, после в царевичното брашно и след това се слагат да цвърчат в мазнината. Пържат се до лекозлатисто от двете страни. Вместо царевично брашно може да се ползва галета
Идва ред да се подредят в подходяща тавичка или друг съд за печене. Първо на дъното се слага малко от соса, после ред патладжани, ред моцарела и пармезан, пак сос, ред патладжани, ред сирена и така до горе, като накрая се завършва само с доматен сос
Така влизат във фурната за около 40 минути на 180-200 градуса
Накрая се слага обилно моцарела отгоре и се връщат обратно във фурната за 10 минути на вентилатор
Ястието се получава фамозно вкусно и който го пробва ще разбере, защо италианците го обожават. Да ви е вкусно и не забравяйте да харесате моята страница във Facebook ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар