Cacio e Pepe в буквален превод значи сирене с пипер, а con le cozze - с миди. Качо е пепе е най-популярната паста в района Рим или с други думи - пастата на римляните
Необходими продукти
- 100 гр паста
- 10-15 черни миди с черупка
- 40 гр Пекорино Романо или Пармезан
- магданоз (дръжките)
- 2 ск чесън
- черен пипер
- сол
- зехтин
Начин на приготвяне
Като цяло много лесна рецепта. Единственото нещо, което може да се сбърка е при слагането на сиренето, но за него по-надолу...
Първо се приготвят мидите, като в тенджерка се слагат заедно с дръжките магданоз, чесъна и малко зехтин. Задушават се в собствен сос за около 10 минути
След, което заедно с получения сос се оставят настрана
Спагетите се слагат да се варят в подсолена вода. За тази рецепта не се ползва прясна паста, понеже ще се превари. Взима се купешка твърда паста задължително. Сварява се до полуготова и се слага да се отцежда. Това се прави, защото впоследствие ще се обработи термично допълнително
Сиренето се слага в купичка...
взима се малко от водата (леко изстинала), в която сме варили пастата и се сипва в купата, бърка се добре, докато се получи кремообразна смес
В сух тиган се изпича черен пипер за около 20 секунди
Сипва се соса от мидите, заедно с 2-3 черпака от водата, в която са варени спагетите. Слагат се и самите спагети. Огънят се намалява до среден
слагат се ядките на мидите
и когато течността се сгъсти леко, тигана се маха от котлона, оставя се за кратко да изстине и се добавя пармезана (Пекорино Романо). Бърка се енергично докато се втечни. Тук може да се направи грешка, ако сложим сиренето в горещ тиган, особено ако е още на котлона - сиренето не се втечнява, а става на пластелин
Пастата се сервира с поръсен прясно млян черен пипер. Това е една от автентичните рецепти за паста в Италия. Заслужава си да я пробвате!
Няма коментари:
Публикуване на коментар