вторник, 14 май 2019 г.

Фидеуа

Фидеуата е малката сестра на паелята. Основната разлика е, че се прави със специално фиде за фидеуа, а не с ориз. Произлиза от Валенсия и има десетки разновидности. Аз си приготвям вариант на Мариско или с други думи - с морски дарове. Прави се лесно и е адски вкусна. Не претендирам за оригинална рецепта. Ползвам продуктите, които ми допадат най-много. Понеже в България нямаме подходящото фиде,  я готвя с най-тънките спагети на пазара



Необходими продукти

  • 100 гр спагети
  • 5 скариди
  • 10 миди
  • 1 калмар
  • 100 мл доматен сок
  • 1 глава лук
  • 1 ск чесън
  • рибен или зеленчуков бульон
  • паелеро (микс от кимион, ким, сушен риган, кориандър, черен пипер, карамфил)
  • куркума
  • сол
  • зехтин
  • лимон

Начин на приготвяне


В зехтин се запържват скаридите за кратко от двете страни, след което се слагат настрани в чиния


В същата мазнина се запържват лука и чесъна


Добавя се и доматения сос, заедно с всички подправки на вкус




След това идва ред да се сложат мидите и да се налее бульон



Когато мидите се отворят, се прибавят спагетите, начупени на парчета с дължина от по 2 см. Ако ползваме калмар, той се слага на този етап, но в днешното готвене не разполагах с такъв уви



Накрая ядките на мидите се поставят в едната от черупките, редят се и скаридите. Декорацията е въпрос на личен вкус. Спагетите трябва да се запекат леко, но не да се изсушат прекалено. Нужно е да има малко  сочност


За любителите на морските дарове това е деликатес. Сервира се с резънчета лимон. Пробвайте тази вкусотия и не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК






Няма коментари:

Публикуване на коментар