Фидеуата е малката сестра на паелята. Основната разлика е, че се прави със специално фиде за фидеуа, а не с ориз. Произлиза от Валенсия и има десетки разновидности. Аз си приготвям вариант на Мариско или с други думи - с морски дарове. Прави се лесно и е адски вкусна. Не претендирам за оригинална рецепта. Ползвам продуктите, които ми допадат най-много. Понеже в България нямаме подходящото фиде, я готвя с най-тънките спагети на пазара
Необходими продукти
- 100 гр спагети
- 5 скариди
- 10 миди
- 1 калмар
- 100 мл доматен сок
- 1 глава лук
- 1 ск чесън
- рибен или зеленчуков бульон
- паелеро (микс от кимион, ким, сушен риган, кориандър, черен пипер, карамфил)
- куркума
- сол
- зехтин
- лимон
Начин на приготвяне
В зехтин се запържват скаридите за кратко от двете страни, след което се слагат настрани в чиния
В същата мазнина се запържват лука и чесъна
Добавя се и доматения сос, заедно с всички подправки на вкус
След това идва ред да се сложат мидите и да се налее бульон
Когато мидите се отворят, се прибавят спагетите, начупени на парчета с дължина от по 2 см. Ако ползваме калмар, той се слага на този етап, но в днешното готвене не разполагах с такъв уви
Накрая ядките на мидите се поставят в едната от черупките, редят се и скаридите. Декорацията е въпрос на личен вкус. Спагетите трябва да се запекат леко, но не да се изсушат прекалено. Нужно е да има малко сочност
За любителите на морските дарове това е деликатес. Сервира се с резънчета лимон. Пробвайте тази вкусотия и не забравяйте да посетите моята страница във Facebook ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар