вторник, 21 май 2019 г.

Домашен пикантен салам

Представям ви рецепта за много лесен и вкусен домашен салам. Правя го от свински бут, но може да се комбинира свинско и телешко



Необходими подправки за 1 кг месо
  • 22-23 гр сол
  • 4 гр захар (фруктозна)
  • 5 гр кимион
  • 3 гр черен пипер
  • 5 гр червен сладък пипер
  • 3 гр червен лют пипер
  • 1 гр индийско орехче
  • 0,5 гр резене (не е задължително)
  • 150 мл вода
Начин на приготвяне


Свинският бут се реже с нож на колкото се може по-малки парчета. Ако имате мелачка, може да се направи и на кайма. В купа се сипва студена вода около 150 мл. В нея се слагат всички подправки. След това се слага месото и всичко се обърква добре. Така престоява от 40 до 48 часа в хладилник




Узрялото вече месо се пълни в колагенови (изкуствени) черва и така се получават саламите



Слагат се на решетката на фурната, когато тя загрее на 50 градуса (с включен вентилатор). Отдолу се поставя тава с топла вода



На 50 градуса се пече 30 минути, като след това на всеки 30 минути температурата се вдига с по 10 градуса, докато стигне 80 градуса. Тогава се следи и вътрешната температура. Когато тя стане 65-70 градуса, колбасите се вадят и се изстудяват шоково


при мен тази вътрешна температура достигна 70 минути след, като превключих фурната на 80 градуса или общо време за готвене - 2 часа и 40 минути



След това се прибират в хладилник за денонощие. Ако сте мераклии, пробвайте да направите нещо вкусно и най-важното без консерванти. Не забравяйте да посетите и моята страница във Facebook ТУК


Няма коментари:

Публикуване на коментар