Рецептата я взаимствах от други колеги и се получи перфектно филе без никаква химия и много вкусно. Рецептата е за 1 кг месо, като може да се ползва свинска рибица или свинско контра филе. В случая аз заложих на второто. Месото зрее приблизително 40 часа в саламура.
Саламура за 1 кг месо
- 1 л вода
- 60 гр сол
- 10 гр захар (фруктозна)
- 6 гр кимион
- 6 гр къри
- 7 гр червен пипер
Начин на приготвяне
В подходяща тенджера се сипва 1 литър вода и се слага да заври. След това се маха от котлона и като изстине леко, се слагат всичките подправки в нея и така се получава саламурата, в която месото ще зрее в продължение на 40 часа в хладилник. Когато саламурата е напълно студена, се слага и месото. Добре е предварително да се надупчи добре с клечка за зъби, за да овкуси и отвътре добре
Идва ред на готвенето. Филето се слага на решетката във фурната
Това става, когато тя е загряла на 50 градуса. Така се пече 30 минути. След, като измине половин час, температурата се вдига с по 10 градуса на всеки 30 минути, докато стигне 80 градуса. Трябва да се мери вътрешната температура на филето. Готово е, когато тя стане 55-60 градуса. Ако се покачи прекалено, месото ще се изсуши много и ще стане стандартно печено на фурна. На дъното на фурната се слага тава с топла вода
След това се слага в плик и се изстудява шоково
Прибира се в хладилник и след 12 часа може да се консумира
Това става, когато тя е загряла на 50 градуса. Така се пече 30 минути. След, като измине половин час, температурата се вдига с по 10 градуса на всеки 30 минути, докато стигне 80 градуса. Трябва да се мери вътрешната температура на филето. Готово е, когато тя стане 55-60 градуса. Ако се покачи прекалено, месото ще се изсуши много и ще стане стандартно печено на фурна. На дъното на фурната се слага тава с топла вода
След това се слага в плик и се изстудява шоково
Прибира се в хладилник и след 12 часа може да се консумира
Няма коментари:
Публикуване на коментар