четвъртък, 20 декември 2018 г.

Домашен салам



Няма нищо по-хубаво от това човек сам да си направи салам вкъщи и то без никаква химия и консерванти!
Самата технология на варене е проста. Шунковарът се слага в тенджера с вода, като нивото на водата трябва да е над месото вътре. Водата се загрява постепенно, докато достигне 80 градуса, след това се задържа тази температура през цялото варене. След това термометърът се бодва вътре в месото и се следи вътрешната температура, когато тя достигне 70-72 градуса, е готово. Шунковарът се маха от котлона, изсипва се течността вътре и уреда, заедно с месото се изстудява шоково, докато вътрешната температура стане 30 градуса, след което се прибира в хладилника и на другия ден може да се консумира.
Самият салам е най-добре да се направи от кайма 50:50 телешка/свинска. Има много рецепти за подправки. Важно е каймата да се бърка 20 мин. на ръка или 10 мин. с кух. робот, за да се хомогенизира добре (това е след като са прибавени всички подправки). Преди да се вари престоява 12 часа в хладилника в шунковара.








Няма коментари:

Публикуване на коментар